Je dokonané

Koniec roka sa pomaly blíži. V kalendári svieti november a  telefónni operátori nás masírujú vianočnými reklamami. Je to čas, keď rôzne média vydávajú všelijaké zaujímavé i nezaujímavé štatistiky  a hodnotenia.  Vďaka faktu, že sám seba považujem za 100% odborníka (na mňa), pokúsim sa odborne a fundovane ohliadnuť za mojím bežeckým rokom.

V januári, počas dlhých a chladných zimných večerov, som si dal zopár bežeckých cieľov. Chcel som si hlavne zlepšiť osobák na polmaratónskej trati. To znamená najmä trénovať, trénovať a trénovať. Ako presne kvantifikovať veľa trénovania? V hlave sa mi zrodil plán zabehnúť 1000 kilákov za kalendárny rok.

Port Macquarie run

Port Macquarie run

Komu by sa ale chcelo behať v takej zime? Tak hajde do Austrálie, kde som so svojou milou rodinkou strávil prekrásne 2 mesiace. Koncom marca som v priebehu 3 dní absolvoval 2 súťažné behy. Na 5 km som si zlepšil osobný rekord a na polmaratónskej dĺžke som zaostal za osobákom len o 75 sekúnd. Vzhľadom na to, že som sa pripravoval na beh asi len 6 týždňov, to nebolo zlé.

Po návrate na Slovensko sa moje plány troška kvôli chorobe narušili. Polmaratón Košice Seňa som odbehol len týždeň po návrate do tréningového plánu. Výsledným časom sa radšej ani nepochválim. Potom sa mi ale všetky choroby a zranenia úspešne vyhýbali a v priebehu 3 mesiacov som nevynechal ani jednu tréningovú jednotku.

ŠK Kompas a Katka

ŠK Kompas a Katka

V auguste som sa zúčastnil Hámorskej 20-tky a v septembri Košice Night Run. Všetko bolo dobre nasmerované k MMM 2012. Tento beh som si riadne užil. Všetko v tomto behu klaplo na jednotku – počasie, forma, taktika, osobný rekord v hodnote 1:42:20. Prvou októbrovou nedeľou sa väčšine rekreačných bežcov končí bežecká sezóna. Mne sa to ale máli a pravidelne sa zúčastňujem Behu ulicami Krompách. Tento rok som zúročil kvalitnú polmaratónsku prípravu a môj nový osobný rekord na tejto 5 km trati má hodnotu 21:58 .

Po minulé roky som následne ukončil sezónu aj ja a začal si vyberať preteky na ďalší rok. Nie však teraz. Príjemné bežecké počasie v druhej polovici októbra vo mne prebudilo rozhodnutie zabehnúť si v tomto roku ešte jedno súťažné podujatie. Kvôli veľkej zime a nestálosti počasia som zavrhol beh v decembri a sústredil som svoj výber na november.

Beh Oslobodenia mesta Strážske

Beh Oslobodenia mesta Strážske

Beh Oslobodenia mesta Strážske spĺňal všetky moje vysoké nároky a tak 11. 11. 2012 ste mňa a ďalších 105 bežcov mohli uvidieť v tomto malebnom mestečku neďaleko Michaloviec. Našťastie Martin neprišiel na bielom koni a nadelil nám pekné, aj keď chladné, počasie. Počas behu som sa poriadne zahrial a po záverečnom 300 m šprinte som sa cítil ako vo fínskej saune.

.

Na úplný záver zopár štatistík za rok 2012:

  • počet behov: 140
  • odbehnutá vzdialenosť: 1100 km
  • čas: 107 h
  • počet súťažných behov: 8 (z toho 3 polmaratóny)
  • počet zranení: 0
  • počet prepotených tričiek: konečné ale nespočítateľné
  • chuť do ďalšej bežeckej sezóny: nekonečná

Feňo a Aďka

Tento obsah bol zaradený v Beh & In-line. Zálohujte si trvalý odkaz.

2 reakcie na Je dokonané

  1. Martin Straka Martin Straka povedal:

    1100 km, klobúk dole!
    už aby tu bola nová sezóna 🙂

  2. Dalsi rok nebude az taky plodny na kilometre. Budem vobec rad ak zabehnem aspon 500.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

358 731 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress