Výstup na Smrekovicu (Branisko)

Trasa:
Šindliar – Homôlka – sedlo Smrekovica – poľana Kravcová – Smrekovica – poľana Kravcová – rázcestie pod Kravcovou – Kopytovská dolina – Šindliar
Výstup je možné absolvovať z rôznych miest, my sme sa inšpirovali týmto článkom:
http://hiking.sk/hk/ar/1421/branisko_zimny_vystup_na_smrekovicu.html

Trvanie: na vrchol zhruba 2 hodiny a naspäť takisto 2 hodiny

Smrekovica (1 200 m n. m.) je najvyšší vrch pohoria Branisko. Dominuje severnej časti – rovnomennému podcelku, ktorý od nižšej južnej časti oddeľuje priesmyk Branisko.
Nachádza sa v severozápadnej časti pohoria a ponúka pekné výhľady na Spiš, Šariš, Levočské vrchy a počas dobrej viditeľnosti i Tatry.

Smrekovica ma mátala už dlhšiu dobu. Lákal ma pekný výhľad na Vysoké Tatry a krásne sfarbené jesenné lesy. Jeseň pomaly prešla a tak ostal iba novembrový víked, keď sme sa rozhodli to risknúť a túto pohodovú túru v zložení Martin, Katka, Michal, Katka, Silvia a Tomáš v rýchlosti naplánovať a absolvovať.

Cestou sme išli osamote a až na vrchole sme stretli prvých turistov. Samotná túra sa nám páčila, aj keď vrchol nám pripravil hmlisté a neprívetivé počasie. Nenechali sme sa tým však odradiť a poriadne sme si užili nedeľný pobyt na čerstvom vzduchu namiesto vysedávania pred televízorom.

 

Na vrchole je ohnisko s prístreškom, za lepších poveternostných podmienok je to ideálne miesto na opekačku spojenú s pekným výhľadom. Smrekovica je jeden z vrcholov, na ktorý sa určite chystám opätovne vystúpiť a užiť si pobudnutie na vrchole za pekného jasného počasia.

Aj nepriaznivé počasie nám vie pripraviť zaujímavé pohľady na smrekový les alebo nášho prezidenta, ako balansuje na chodníku plnom blata. Či bolo liečivé sa nám chvalabohu nepodarilo zistiť.

Dovidenia na ďalšej túre, priatelia.

Tomáš

Tento obsah bol zaradený v Turistika. Zálohujte si trvalý odkaz.