3 za 3

V mojej doterajšej bežeckej kariére som nikdy nebol zástancom častého pretekania. Vždy som sa snažil naplánovať si súťaze tak, aby som mal dostatočný čas na regeneráciu. Dlhodobé ciele mi boli prednejšie ako počet pretekov. Kvôli celkovému načasovaniu formy som dokonca niektoré preteky neváhal odbehnúť ako tréningovú jednotku.

V prvej polovici tohto roku som mal len 3 súťažné behy (Beh Olšavskou dolinou, Michalovský polmaratónSky & Clouds Run). Čo sa ale so mnou stalo za posledné 3 týždne ani sám veľmi dobre nechápem. Naplánoval a zabehol som za posledných 21 dní 3 rôzne preteky. Sám som prekvapený, ako sa mi to podarilo.

Veľmi rád sa zúčastňujem Hámorskej 20-tky. Tento rok som ju takisto naplánoval a bol som pripravený pokoriť svoj osobný rekord na tejto trati. Hlavnú podmienku som splnil hneď po príchode na štart. Topánky som si nezabudol. S formou to bolo trošku horšie, koncom júla a začiatkom augusta som mal zdravotné problémy.

Bežci

Bežci

Na štarte som sa stretol so starými známymi. Beh takisto absolvoval Marián Franc a na moje počudovanie aj Jožo Haleš. Ani som nevedel, že Jožo tiež behá. Niňo sa zúčastnil detských behov a v kategórii najmladších obsadil veľmi pekné 5. miesto zo šiestich súťažiacich.

Prvú čast pretekov som sa držal Joža, resp. Jožo sa držal mňa, a takto sme sa postupne približovali Morskému oku. Pri druhej občerstvovačke Jožo už nedokázal držať so mnou krok a ďalej som bežal sám. Držal som si svoje tempo a zopár pretekárov som aj predbehol. Cestou dolu som ale nevládal udržať si rýchlosť a spomalil som trošička. Dvaja bežci mi požičané vrátili a predbehli ma. V cieli som bol ale veľmi spokojný, zlepšil som sa totiž o viac ako tri minúty. Paradoxne som ale skončil o jedno miesto horšie ako minulý rok.

Sky & Clouds Run vo mne zanechal veľmi hlboké stopy. Tento typ behu sa mi veľmi zapáčil a tak, keď som uvidel možnosť zúčastniť sa behu z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso, neváhal som dlho a zaregistroval som sa aj na tento beh.

Profil trate na Skalnaté Pleso

Profil trate na Skalnaté Pleso

Od začiatku som si hovoril, že tento beh zoberiem viac ako tréning a menej ako pretek. Moja taktika bola dopredu jasne daná. Pomaly vyštartovať a byť hoci aj posledný  a držať si svoje tempo. Tak som aj spravil. Spočiatku som bol beznádejne posledný, nedal som sa ale strhnúť rýchlym tempom a po prvom kilometri som začal predbiehať bežcov. Nakoniec sa mi podarilo predbehnúť 28 pretekárov a skončil som na veľmi peknom 48 mieste! Musím ale povedať, že to bola riadna makačka. Posledné kilometre boli riadne drsné. Teplota bola v tej nadmorskej výške viacej ako o 10 stupňov nižšia ako v Tatranskej Lomnici a aj vietor bol o dosť silnejší. Navyše turistický chodník na Skalnaté pleso nie je veľmi vhodný na beh.

Dlhšie v pláne som mal v mojom bežeckom kalendári zakrúžkovaný 6. september. Na tento deň bol naplánovaný ďalší špeciálny beh, tento krát nočný – Košice Night Run 2013. Dĺžka trate 9170 metrov mi celkom vyhovala. Strach som mal ale z technickej náročnosti trate a tiež to, či stihnem dostatočne zregenerovať po Skalnatom plese. Všetko som to ale v piatok večer zahodil za hlavu a vychutnával som si beh.

ŠK Kompas pred štartom

ŠK Kompas pred štartom

Keďže väčšinu mojích tréningových behov absolvujem v nočných hodinách, poznám veľmi dobre pocit behu po tme. Tento nočný beh bol ale výnimočný, lebo som nebežal sám, spolu so mnou bežalo ďalších takmer 1200 behu chtivých ľudí. Takýto pretek teda potrebuje úplne inú taktiku a mentálnu pripravenosť ako preteky kde spolu súťaží 50 bežcov.

Nenechať sa strhnúť davom, ale pritom bežať dostatočne rýchlo, bol cieľ, ktorý sa mi podarilo splniť. V tej tlačenici ma predbehli mnohí, ich ťažké fučanie mi ale naznačovalo, že takéto tempo je príliš rýchle. Postupne dav okolo mňa redol, až som zistil, že som v skupine podobne rýchlych bežcov. Prvé kolo som si držal svoje tempo (cca o 10 s/km rýchlejšie ako minulý rok). V druhom kole som dokonca dokázal zrýchliť a cítil som sa veľmi príjemne. Nohy mi bežali skoro samé. V cieli som bol za 40:29 a skončil som tak na skvelom 142 mieste z 1191. Navyše náš tím ŠK Kompas sa umiestnil na skvelom 11 mieste zo 65. Najväčší podiel na tom mal skvelý Maťo, ktorý dokonca skončil na vynikajúcom 20 mieste. Gratulujeme!

Feňo a Aďa

Tento obsah bol zaradený v Beh & In-line, Športové výsledky. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

358 544 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress