Vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty

Už dlhší čas som rozmýšľal nad tým, že vyskúšam triatlon alebo duatlon. Od kolegu som sa dozvedel, že 16.augusta sa v Žiarskej doline koná vysokohorský duatlon. Tak som si povedal, že je to dobrá príležitosť si to vyskúšať a preveriť si svoje sily a schopnosti. Dokonca som inšpiroval aj ďalšieho kolegu a kamaráta Adriána, ktorý sa rozhodol ku mne pridať. Tešil som sa no zároveň som mal aj rešpekt ako to zvládnem. Bez patričného tréningu…

Súťažiť mohli tímy aj jednotlivci. Ja som si to však chcel vyskúšať sám. Trasa bola atraktívna, 8 km na horskom bicykli Žiarskou dolinou ku chate a potom behom do sedla.

Cyklistická časť viedla od kultúrneho domu v dedine Žiar po asfaltovej ceste do ústia Žiarskej doliny, potom 5,2 km po lesnej ceste po Žiarsku chatu. Prevýšenie cyklistickej časti je cca 560 m. Bežecká časť začínala pri Žiarskej chate a pokračovala po zelenej turistickej značke do Žiarskeho sedla (1917 m n. m.). Prevýšenie bežeckej časti je cca 620m.

Už od večera bola mierna nervozita – pri vínku sme prebrali stratégiu aj taktiku.
V sobotu ráno sme vstali, pripravili bicykle a vyrazili na štart. Podmienky boli ideálne: 15 stupňov a mierne vlhko. Nie príliš horúco, inak by to bolo omnoho náročnejšie. Bicyklovanie bolo príjemné, stúpanie je mierne a celá časť sa išla po asfaltke. Posledné metre dali zabrať, človek už vidí chatu a myslí si, že to je iba kúsok, ale je to klamlivé. V depe odovzdávam bicykel, prezúvam tretry za bežecké topánky a na pár sekúnd si vydýchnem. Svaly začínajú tuhnúť, tak je najvyšší čas rozbehnúť sa do kopca. Beh do sedla dal zabrať, ani by som to nenazval behom, skôr rýchlym výstupom. V cieli v sedle nás čaká teplý čaj a úžasné výhľady. Prestávam ľutovať, že som sa na to dal 🙂 Pri zostupe na chatu povzbudzujem ostatných pretekárov, kedže sám viem, ako dobre padla mne takáto podpora počas behu.

duatlon2Víťazom sa stal Michal Lami z Košíc s časom 52:40 (24:30 bicykel, 28:10 beh). Blahoželáme!

Medzi jednotlivcami ostáva rekordmanom M.Bajčičák s časom 40:32 (16:56 bicykel, 23:36 beh). Najkratší čas na vybehnutie od chaty do Žiarskeho sedla potreboval v roku 1999 Ivan Báthory, ktorému to trvalo 23 minút a 24 sekúnd.

duatlon1 Sedlo

Tomáš

Tento obsah bol zaradený v Beh & In-line, Cyklistika. Zálohujte si trvalý odkaz.

Jedna odpoveď na Vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty

  1. Martin povedal:

    najviac sa mi paci “Už od večera bola mierna nervozita – pri vínku sme prebrali stratégiu aj taktiku” 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

358 427 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress