Šesť rokov na vrchol

sarki-do-cielaŠesť rokov – poviete si, to je teda dlhá doba! Napríklad, keď váš lenivý synáčik po šiestich rokoch vášho štedrého financovania vysokoškolského štúdia zahlási: “Hurá, už som bakalár!” Mám však aj iný príklad: čo tak vyhrať polmaratón na MMM po šiestich rokoch od svojho prvého štartu? V porovnaní s prvým príkladom to vyzerá byť slušný výkon a príklad toho, ako sa dá cieľavedomou prácou a odhodlaním dosiahnuť ťažko dosiahnuteľný cieľ. Športovcovi, o ktorom chcem dnes písať, sa podarilo za 6 rokov poctivého tréningu zlepšiť svoj polmaratónsky čas o skvelých 28 minút!

Braňo Šarkan (Šarki) je všestranne nadaný športovec a hoci sa predtým behu venoval iba v rámci hokejbalového tréningu, nebol pre mňa veľký problém ho v roku 2010 zlákať do Košíc zabehnúť polmaratón. Na služobnej ceste v Anglicku som vo výpredaji kúpil bežecké dresy, nech sme akože tím a spolu so Šarkim sme dumali nad taktikou, aké tempo udržiavať a kedy to rozbaliť :). Dohoda znela: Rozbalíme to na 16-tom kilometri!

Na trati v roku 2010

Na trati v roku 2010

Po 16. kilometer sme udržiavali vyrovnané tempo, no darmo som sa pokúšal rozbaliť to, ako sme sa dohodli, zrýchliť sa podarilo iba Šarkimu. Svoj prvý polmaratón v Košiciach zdolal za 1:37:37. Na prvú účasť nie také zlé, čo poviete?

Štastne v cieli na MMM 2010

Šťastne v cieli na MMM 2010

Šarkiho potenciál sa ukázal už o mesiac v Liptovskom Mikuláši, kde sa výrazne zlepšil na 1:25:40. V roku 2011 už Šarki vyhráva svoj prvý polmaratón v Čadci za 1:21:59. Bolo že to radosti, keď mi volal s touto výbornou novinou. S jedlom rastie chuť, a tak o týždeň na to posúva svoj osobný rekord pod hodinu dvadsať na polmaratóne Košice-Seňa (1:19:51). V tej dobe Šarki stále ešte trénuje podľa vlastného uváženia a bez väčších skúseností v bežeckom tréningovom procese. Behať časy okolo 1:20 v takýchto podmienkach je veru slušný výsledok, iste uzná každý vytrvalostný bežec. Jeho talentu si však všíma tréner Milan Slivka, a tak od mája 2012 už Šarki trénuje pod hlavičkou AK MŠK Kysucké Nové Mesto. Vedenie odborníka prináša svoje ovocie ešte v roku 2012, keď sa Šarki vracia do Košíc, kde skončí na polmaratóne štvrtý s časom 1:13:02. Len za 2 roky sa zlepšil o viac ako 24 minút!

Cieleným tréningom zameraným na päť a desaťkilometrové trate sa Šarki naďalej zrýchľuje, a tak nečudo, že sa mu darí víťaziť na rôznych podujatiach, spomeniem aspoň desiatky v Krásne nad Kysucou (2012), Majcichove (2014), či Strážskom (2014).

Vysoká intenzita zaťaženia si pýta svoju daň a to sa bohužiaľ nevyhlo ani Braňovi, ktorého v priebehu nasledujúcich rokov trápia problémy s chodidlom, či achilovkami a lýtkovými svalmi. Dôslednou rekonvalescenciou a pevnou vôľou sa mu však tieto problémy podarilo prekonať. Uzdravený Šarki opäť riadne dupe na plyn, a tak sa mu v rokoch 2015 a 2016 daria aj pekné výsledky na dráhe. Korunou dráhových výsledkov je titul majstra Slovenska na 10000 m za rok 2016 na domácej pôde v Kysuckom Novom Meste v čase 31:30,88.
Výbornú formu v roku 2016 predvádza v Bratislave, kde beží osobák na ČSOB Bratislava Marathon – 1:09:23. Šarki v podvedomí stále živí myšlienku vrátiť sa do Košíc na MMM  a vyhrať tu “polku”. A po šiestich rokoch od svojho prvého štartu sa mu to nakoniec aj podarilo s časom 1:11:33 pred Anatoliyom Malyyim z Ukrajiny a Markusom Göttertom z Nemecka. Hoci svoj bratislavský osobný rekord neprekonal, víťazstvo na tomto krásnom podujatí si veľmi váži.

Šarki beží za titulom v roku 2016. Povzbudzujú aj manželka Danka s dcérkou Emou.

Šarki beží za titulom v roku 2016. Povzbudzujú aj manželka Danka s dcérkou Emou.

Ja sám ako aktívny bežec vnímam Medzinárodný maratón mieru ako niečo výnimočné. Keď si spomeniem na svoje a Šarkiho bežecké začiatky, víťazstvo na takom veľkom podujatí sa nám javili ako sen. A vidíte, predsa sa ukázalo, že poctivou drinou a odhodlaním možno dosiahnuť aj veľké výsledky. Treba len mať svoj cieľ jasne pred sebou a nasledovať ho. Takže hor sa do tréningu a nezabúdajte na heslo bežeckého velikána Emila Zátopka: “Keď nemôžeš, pridaj!”

MS

Tento obsah bol zaradený v Beh & In-line, Príbehy, Športové výsledky. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

358 730 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress