Liptov treking 22.10. – 23.10.2016

Žiarska dolinaS garanciou perfektného programu sme si tento rok pre víkendovú KOMPAS akciu vybrali Liptov. Ubytovanie sme si zaistili v obci Liptovský Ján, ktorý leží na úpätí severnej strany Nízkych Tatier a Jánskej doliny. V tejto oblasti sa nachádza 13 termálnych a minerálnych prameňov. Jedným z nich je aj Teplica, Rudolf alebo známa Kaďa kde sa dá kúpať aj v zime :).

Prihlásila sa veľmi početná zostava. Dokonca medzinárodná, keďže prišiel Irfan z Pakistanu – PhD študent so svojou školiteľkou Andreou a jej rodinou. Spolu 17 dospelých a 3 deti.Účastníci

Tentokrát sa zúčastnilo aj niekoľko nováčikov (teda potenciálnych nových členov klubu KOMPAS). Prvýkrát sa k nám pridali Silvia a Ľuboš (z Tulky klubu Otlak), Ivka a Luky naši kamaráti z Korziky.

Počasie v piatok bolo ešte tragické, lialo, bola hmla, napriek tomu účastníci dorazili v dobrej nálade, ktorá sa postupne už len vylepšovala :).

Mali sme v programe výstup na vrch Baranec 2185 m.n.m. Pôvodný plán bol postupovať spoločne na Žiarsku chatu, odtiaľ cez Žiarske sedlo až na Baranec. Pri piatkovej večernej zoznamke, analýze a taktike výstupu sa však vytvoril „Poludnica tím“ v zostave Silvia, Tulky, Ivka, Luky, Janka, Jaro, Peter.

Nakoniec sme vytvorili tri tímy. Najmladší baby tím Hanka so svojím sprievodom (šerpa Katka, Martin, Laco, Feňo, Dominik, Andrea, Irfan) vyšla do základného tábora C1 na Žiarsku chatu.V Žiarskej doline

Zjazd z chatyVrcholové družstvo tvorili 4 stabilní členovia Evka, Miloš, Silvia a Tomáš pokračovali do Žiarskeho sedla smerom na Baranec. Tretia skupina si zvolila výstup na Poludnicu (1545 m.n.m).

V sobotu dopoludnia sme sa zobudili do hmlistého rána. Tím na Baranec vyrazil podľa harmonogramu o 8:00. Hanka si ráno trošku pospinkala, a tak posunula štart na neskôr. Poludnica tím vyrazil už o 10:00 a začal túru v Bistre výbornou „Alžírskou“ kávou. Takto posilnení prekonali prevýšenie a stúpanie do strmého kopca. Ako uviedli: „bola to makačka, ale zvládli sme to“. Nie sú to žiadne bábovky. Podaktorí to dokonca zvládli aj bez zafúľanej bundičky:). Poludnica, symbol Liptova, ich odmenila výhľadom na liptovské vrchy a dedinky.Poludnica tím

V Žiarskej doline postupne pribúdala snehová pokrývka a od rázcestia na Smutné sedlo bolo už kopec snehu. V sedle sa ako zázrakom o 12:00 mraky roztrhli a objavila sa modrá slnečná obloha.V žiarskom sedle

Cesta na Baranec nebola prechodená. Miloš sa ako jediný odvážlivec vydal preskúmať túto trasu. Bolo to veľmi náročné, veľa snehu až po kolená, miestami aj viac a pod vrcholom Baranca sa musel vrátiť. Klobúk dole, zvládol to, mal najnáročnejšiu túru.Miloš v sedle

Odmenou mu bol aj pohľad na stáda vrtkých kamzíkov.Kamzíky

Po celodennej túre a niektorí aj wellnesse sme sa stretli na večeri v kolibe Strachanovka:). Hlavný bod večerného programu – kvíz, ktorý pripravila Katka a Martin – nás dostatočne prevetral aj pobavil. Odhalili sme naše prednosti aj nedostatky v oblastiach ako medicína, literatúra, zoológia, geografia, šport atď. Podľa očakávania zvíťazil tím so skúseným účastníkom kvízov Peťom spolu s Tulkym a Silviou. Tesne za nimi nasledoval tím Laco, Feňo, Dominik a Irfan. Na treťom mieste sa umiestnil Poludnica tím. Víťazi si odniesli hodnotné ceny. Potom nasledovala diskusia podľa plánu.

V nedeľu sa počasie umúdrilo, bolo od rána slnečno, aj keď trošku mrazivo. Skontrolovali sme prameň Kaďa, z rozhľadne sme sa pokochali výhľadom na Liptov, Choč a najmä na Poludnicu. Víkend sme zakončili v našom známom Bistre a „Alžírskou“ kávou.

Ďakujeme všetkým sa výbornú atmosféru a spoločnosť. A KOMPAS má 2 nových členov: Silvuš a Tulky!!

Fotogalériu k výletu nájdete tu a tu.

SD

Tento obsah bol zaradený v Turistika a označkovaný ako , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

2 reakcie na Liptov treking 22.10. – 23.10.2016

  1. Ako účastník zájazdu môžem potvrdiť, že všetko prebehlo tak, ako je napísané v príspevku. Kompas nás presvedčil svojou schopnosťou zorganizovať kvalitný športový program, preto sme sa rozhodli stať sa členmi klubu. Tešíme sa na budúce športové akcie.

    Silvia

  2. Martin Straka Martin Straka povedal:

    Vďaka za pozitívnu spätnú väzbu Silvia, verím, že nesklameme a že spokojnosť bude pretrvávať :).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

358 435 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress