Košice Night Run 2012 očami bežca

Feňova rozcvička

Feňova rozcvička

5.8.2012

19:47 Cestou domov z Krompách si moja milá manželka Aďka všíma bilboard oznamujúci, že sa začiatkom septembra uskutoční prvý ročník nočného behu ulicami Košíc. V hlave mi skŕsa myšlienka o bežeckom teste pred MMM 2012.

6.8.2012

11:23 Prvý krok k behu je splnený – platím účastnícky (a trošku mastný) poplatok.

15.8.2012

14:50 S radosťou zisťujem, že kvôli už zaplatenému poplatku dostanem aj technické tričko.

14:51 Už viem kadiaľ pobežím, organizátori zverejňujú mapu behu. Beží sa okrem iného aj po Hlavnej ulici, Moyzeske a Kováčskej. Milo ma to prekvapuje.

23.8.2012

8:59 Kvôli súťažnému behu si mierne upravujem tréningový plán. Nerád by som si spravil hanbu nie veľmi kvalitným časom.

31.8.2012

16:12 Pri checkovaní webovej stránky organizátorov zisťujem, že patrónkou behu bude Katka Bérešová. Prvá, celebrita ktorá sa účastní tohto behu.

5.9.2012

14:33 Po dlhom a úmornom plánovaní sa rozhodujem pre taktiku a tempo behu. Taktika je jasná, bežať prvú polovicu pretekov v dobrom čase a v druhej časti ešte zrýchliť. Tempo by malo byť určite lepšie ako 5:00. Tempo 4:50 je asi najrealistickejšie, a ak by to náhodou bolo okolo 4:40, tak by to bola bomba.

7.9.2012

6:01 Budím sa a som z dnešného behu riadne nervózny.

11:45 Idem na obed. Mám len jeden problém. Čo si mám dať na obed? Takto neskoro večer som ešte nikdy nemal žiadny súťažný beh. Takto nemám veľa skúsenosti, čo si dať na obed,  aby som mal večer energiu ale zároveň aby som nemal plné brucho. Zároveň si môžem vyberať len z toho, čo ponúkajú reštaurácie neďaleko práce. Vyhrali to bryndzové pirohy.

15:21 Stále som z behu večer riadne nervózny. Budem takto nervózny aj potom?

17:14 Obdobný problém, ako som mal s obedom mám aj s večerou. Ešte šťastie, že mám takú skvelú manželku Aďku. Také dobré cestoviny, aké pripravila v piatok, nevie nikto pripraviť. Musel som sa normálne premáhať aby som si nedal aj tretiu dupľu.

18:03 Posledné srdcervúce lúčenie s najbližšou rodinou pred odchodom. Tento boj musím vybojovať sám.

18:45 V meste sú už pouzatvárané niektoré ulice a preto autobus ktorým idem naberá riadne veľké meškanie. Mne to ani nevadí, ale ostatní cestujúci by najradšej všetkých zodpovedných popravili. Vďaka tomu, že sa behu chcem zúčastniť, nepriznávam sa že som bežec.

19:15 Prezliekam sa do súťažného dresu. Taký pekný dres ako mám ja, žiaden iný chlap nemá. V strese nechávam merací čip v prezliekarni. Našťastie si to hneď všímam a bežím späť. Poobede som sa sám seba pýtal či budem večer nervózny. Som.

19:28 Začínam s rozcvičkou. Dobrý aktívny strečing nikdy nie je zlý. Rozcvičku, ktorá prebieha na pódiu celkom veselo ignorujem. Po takej dlhej a fyzicky náročnej rozcvičke by som nebol schopný prebehnúť ani 1981 metrov, nieto ešte 9 km.

19:42 Pomaly sa rozbieham a dávam si do tela 10 minút pomalého i rezkého behu. Nie som sám kto vyklusáva popri Auparku. Stretávam aj Tomáša, ktorý mi spraví zopár skvelých fotiek.

19:50  Moja nervozita sa dá krájať. Len sa uisťujem že je to beh ako každý iný. Trocha sa prechádzam a stretávam Maťka s Katkou. Prajú mi príjemný beh. Tak sa toho držím. Aspoň sa snažím.

19:59 Na drzovku sa staviam na štarte na začiatok bežeckého poľa (na štart sa postavilo dokopy cez 500 ľudí). Nechcem stráviť minúty, kým sa vôbec dostanem na štart.

20:00 Štart! Rozbieham sa a snažím sa nebežať príliš rýchlo. Na druhej strane nechcem bežať ani príliš pomaly. Nádych a výdych. Dýchať je heslo večera.

20:05 Mám za sebou prvý kilometer. Tlačenica v poli je riadna. Toľko ľudí. Mnohí ma aj predbiehajú. Na moje počudovanie mi to ani nevadí.  Viem, že som si sily rozložil dobre a budem zrýchľovať. Na druhej strane, treba si uvedomiť, že mám ešte viac ako 8 km pred sebou.

Sladký úsmev po dobehnutí

Sladký úsmev po dobehnutí

20:07 Okolo trate je veľa divákov. Nie je to presné, je ich veľmi veľa. Sú všade na Hlavnej, Kováčskej a pravdaže na Námestí osloboditeľov. Povzbudzujú, kričia a poháňajú dopredu. Je príjemné bežať v takejto atmosfére.

20:09 Druhý kilometer som zabehol troška rýchlejšie ako ten prvý. To bol presne ten môj zámer.

20:16 Ako tak bežím, konečne vidím známu tvár v dave. Maťko a Katka ma povzbudzujú dodáva mi to silu a vieru, že to zabehnem tak, ako si predstavoval. Počet bežcov okolo mňa sa znížil, nie je už taká tlačenica, čo mne a aj iným určíte len vyhovuje.

20:20 Práve bočím z Puškinovej na Námestie a skúšam predbehnúť chlapíka predo mnou. Čo čert nechcel (alebo práve chcel), dopadám zle na ľavú nohu a už len cítim bolesť v nej. Tak to už mi len chýbalo. Podvrtnúť si nohu! No stalo sa, snažím sa udržať tempo a rozbehať to.

20:21 Mám prvú polovicu behu za mnou. Teraz by som mal nasadiť neuveriteľné tempo a predbehnúť aspoň 50 bežcov. Prianie ostáva len prianím a tempo ostáva rovnaké.

20:23 Už niekoľko kilometrov registrujem ako ľudia čulo povzbudzujú práve vtedy, keď popri nich prebehujem. Pripisujem to mojej mediálnej známosti a skvelému bežeckému výkonu. So sklamaním zisťujem, že ľuďmi ospevovaným bežcom je Richard Raši. Čo má on čo ja nemám?

20:28 Nebaví ma bežať a stále počúvať: Raši, Raši, Raši. Riadne mi z toho haraší. On predsa nemôže byť taký dobrý ja! Nikdy ma nepredbehne!

20:32 Ako na zem padá noc, na mňa padá kríza. Prestávam vnímať ľudí okolo mňa a len mechanicky dávam nohu pred nohu. Bol to vôbec dobrý nápad bežať takým tempom?

20:39 Do cieľa zostáva menej ako kilometer. S najväčšou námahou zbieram posledné zvyšky síl a pokúšam sa zrýchliť. Na moje počudovanie sa mi to celkom dobre darí a bežím ako vietor. Skvelý pocit.

20:41 Skvelý pocit sa skončil. To bol čo za blbý nápad?

20:42 Som konečne v cieli. Čas 42:52 znamená tempo 4:43, čo je pre mňa viac ako dobré. To čo som si pred behom predsavzal som do poslednej bodky aj splnil.

20:47 Ukončujem posúťažny výbeh a strečing. Trocha cítim nohy, najmä tú ktorú som si podvrtol.

ŠK Kompas a Katka

ŠK Kompas a Katka

21:20 Slávnostné udeľovanie cien. Nikto ma nezavolal na pódium, nevyhral som žiadne popredné miesto. Celkovo som skončil 151 z 578 klasifikovaných bežcov a bežkýň.

21:30 Po dekorovaní víťazov sa nám členom ŠK Kompas podaril husársky kúsok, spoločná fotografia s momentálne najlepšou slovenskou vytrvalostnou bežkyňou Katkou Bérešovou.

22:59 Som doma a riadne unavený. Už si len ľahnúť do postele a poriadne sa vyspať. Generálka na MM 2012 dopadla výborne.

Feňo a Aďka

Tento obsah bol zaradený v Beh & In-line. Zálohujte si trvalý odkaz.

2 reakcie na Košice Night Run 2012 očami bežca

  1. Martin Straka Martin Straka povedal:

    Dobre si to napísal Feňo, pútavé čítanie :)!

  2. Spätné upozornenie: Je dokonané | Športový Klub KOMPAS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

358 776 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress